Jak przyrządzać potrawy z mięsa końskiego



Opis

Jak przyrządzać potrawy z mięsa końskiego

W jatkach warszawskich zjawiło się mięso końskie chętnie nabywane przez gospodynie. Mięso końskie, jeżeli chodzi o składniki, jest bardzo zbliżone do chudego mięsa wołowego. Przyrządzać je trzeba jednak nieco odmiennie, stosując większe dawki przypraw, korzeni itp.
Najlepsze jest mięso końskie smażone, pieczone. Na kotlety trzeba brać mielone mięso z dużą ilością cebuli. Dobry jest gulasz z duszonego mięsa z papryką. Befsztyki przygotowuje się podobnie jak z wołowego, a więc trzeba mięso zbić mocno drewnianym wałkiem, skropić octem itp.
Jeżeli chcemy ugotować zupę na końskim mięsie, to ze względu na specyficzny, zresztą dosyć słaby smak słodkawy, należy je przedtem obgotować, a wodę zlać. Mięso utraci wówczas smak słodkawy. Poza tym należy mięso gotować z dużą ilością przypraw i korzeni.

Express Poranny 1939, nr 263 z 23 września

Licencja / źródło

Zbiory fundacji "Warszawa1939.pl", wolna licencja (CC-BY - Uznanie autorstwa 3.0 Polska)

Plik podchodzi z e-kartki z dnia 20.09.1939